Thursday, December 17, 2015

När jag mötte Westboro Baptist Church

En av de mer udda inslagen i den amerikanska religiösa världen är Westboro Baptist Church,  en kyrka med en mycket hårdför kalvinistisk filosofi som i mainstream-sammanhang mest är känd för sitt böghat. Detta tar sig uttryck i att alla som inte fördömer homosexualitet och förespråkar dödsstraff för det kommer att hamna i helvetet, och kyrkan anser sig ha ett gudomligt uppdrag att predika detta med hjälp av demonstrationer, ofta utanför begravningar av olika slag. Förra året hade de bestämt sig för en "Silicon Valley tour" och eftersom jag var i närheten kunde jag förstås inte missa tillfället att se dem på riktigt.

Först var tanken att jag skulle gå fram och skaka hand med någon av dem och prata lite. Trots det extrema budskapet verkar de vara ganska lättillgängliga, men när vi fick syn på dem stod de och väntade på grönt ljus vid ett övergångsställe, och ledaren Steve Drain verkade vara en ganska trumpen typ så det fick vara. Men jag tog den här bilden och noterade några detaljer:

Den amerikanska flaggan som ligger på marken till höger i bild var skrynklig och ganska illa tilltufsad. Skälet till det är att de har flaggan att trampa på vid sina demonstrationer, något som förstås väcker mycket ilska bland mer patriotiska amerikaner och t.om ledde till att Shirley Phelps-Roper, kvinnan till höger, en gång blev arresterad.

Plakatet "Robin in hell" var också ganska uppseendeväckande eftersom nyheten om Robin Williams död hade offentliggjorts bara dagen innan. Att göra ett färgplakat med foto av detta slag kan ju inte vara alldeles icke-trivialt så resurserna verkar det inte vara något fel på.

I övrigt var nog inte just denna del av deras resa särskilt lyckad. De stod i ett hörn med ganska lite folk och hade jag inte vetat om att de hade varit på väg hade jag nog inte ens träffat på dem. Senare på dagen kollade jag upp ett av deras Twitter-konton och där verkade de vara rätt nöjda, med flera bilder med leende WBC-medlemmar. Det är klart, även plakatbärare blir väl trötta och sammanfattar den dagliga gärningen innan de går och lägger sig.

Många tror att WBC helt enkelt är galna eller dumma i huvudet, men så enkelt är det inte. Snarare skulle jag säga att de är något i stil med IS, dvs personer som tar sin religion på väldigt stort allvar och helt enkelt har extrema trossatser. Deras hemsida innehåller långa teologiska essäer och t.om utläggningar på över 40 sidor om varför Gud hatar i stort sett allt och alla, byggt på bibelcitat. Eller för att uttrycka det så här - de är människor med en skruvad teologi som på det personliga planet egentligen är helt normala, eller så normal som man kan vara om man tror att Gud hatar nästan alla människor.

Den här demonstrationen kom som en extra krydda bara några månader efter att församlingens skapare, Fred Phelps, hade avlidit. Phelps hade hittat på hela plakatgrejen på 90-talet men ska ha uteslutits bara några månader innan sitt frånfälle. I hans ställe kom istället Steve Drain som hade etablerat sig som den nya ledaren. Några veckor efter Phelps död drog så Drain förstås den korrekta teologiska slutsatsen av det hela: Tack gode gud för Fred Phelps död! Och sedan gick livet vidare, även för WBC.

No comments:

Post a Comment