Sunday, December 20, 2015

Gustav Kasselstrand lagar mat

DN hade nyligen en artikel där man berättade om huvudpersonerna inom f.d SDU och den politiska bakgrund de representerar. För att vara en artikel i mainstream-media var den förvånansvärt innehållsrik och faktaspäckad, med bl.a en ganska matig genomgång av identitärernas möte i Stockholm tidigare i år samt beskrivningar av vad Gustav Kasselstrand och William Hahne anser om SD-ledningen som så snöpligt uteslöt dem. Det mesta har vi hört tidigare, men att Kasselstrand och Hahne tillhör den "sofistikerade" nationalistiska högern var nyheter för mig. Låt oss titta lite närmare på just detta.

Medan Kasselstrand fortfarande var påtänkt för en post i SD:s ledarskap släppte han en video där han lagar italiensk mat och diskuterar sin politiska karriär. Videon finns fortfarande kvar på YouTube men är nu bara tillgänglig för personer som godkänts, vilket vi får anta är personer med samma ideologiska hemvist som Kasselstrand. Videon som sådan består av att Kasselstrand och en Malte Holm (som jag knappt kan hitta någon information om alls) först går till Saluhallen på Östermalm för att handla. Här påstår Kasselstrand att Sverige är unikt på flera sätt, bl.a ska det finnas svamparter som bara finns i landet. Mina kunskaper i mykologi är breda nog för att få mig att ifrågasätta påståendet. Svampfaunan över hela norra halvklotet är tämligen uniform och exempelvis kantareller, som väl är vad svenskar gillar bäst, lagas på diverse andra platser. Bl.a skulle någon med matlagningskunskaper i den kinesiska provinsen Yunnan som gavs en påse kantareller glatt skiva dem och fräsa upp dem i olja med lite vitlök och peppar. Men låt oss återgå till ämnet.

Resten av videon är också säregen, bl.a är det lite lustigt när Gustav och Malte står och luktar på vin tillsammans, och precis innan maten ska serveras får man känslan att det är ett ungt par som ska äta middag med levande ljus. För att undvika det något förnärmande i detta ringer påpassligt några gäster på dörren (som aldrig syns i bild) och det hela får ett gott slut.

En del av reportaget handlar också om den identitära rörelsen och dess möte år 2015. För en mer noggrann genomgång av detta kan jag rekommendera det här inlägget. Där nämns att Kasselstrand kan ha deltagit men DN:s utsända verkar inte ha sett ett spår av honom, annars skulle troligen reportaget dragit större växlar på det hela. Frågan här är om Jomshof et al delvis kan ha drivit uteslutningsärendena för att se till att det inte blev någon identitär infiltration av SD. Det lär vi nog inte få veta inom överskådlig tid eftersom den högsta ledningen är tämligen hemlighetsfull och utåt sett bara beskriver det hela som ett sätt att få bort rasister inom partiet.

Vad sanningen än är i frågan så är det dock tämligen välkänt att även SDU:s ideologiska positionering runt valet gjorde sitt till för att reta upp SD-ledningen. Bl.a släppte man videon nedan, som har ett övertydligt nationalistiskt budskap på flera språk:Produktionen är OK och de svenska brytningarna må inte vara så uppseendeväckande men jag undrar ändå hur en tysk skulle reagera på det hela. Mannen som pratar på detta språk verkar nämligen göra allt för att låta som om han var med i "Undergången" när han rasar mot "bürokraten in Brüssel". Vidare är det intressant att man talar om att "framtiden tillhör oss"; mer om det nedan.

Efter uteslutningen skrev Kasselstrand just följande på Twitter:Han gillar slagordet, eftersom han för bara 11 timmar sedan (i skrivande stund) skrev samma sak. Om referensen är medveten eller inte vet jag inte, men ingen som känner till "Tomorrow belongs to me" kan låta bli att se likheterna:Hursomhelst, konflikten ledde ju som vi alla vet att de mer slipade machiavellianerna inom SD-ledningen kastade ut hela SDU och sedan skapade en ny organisation med en handplockad ledning. Hur sofistikerade de i sin tur är vet jag inte, men det är inget fel på imagen (säga vad man vill, men killen längst till höger i bild är helt lysande):Speciellt intressant finner jag de blåa kavajerna och bristen på slips hos tre av herrarna. Den nya organisationen kallas "Ungsvenskarna" och har Engelbrekt-bågen som symbol, något som är närmast en exakt kopia av den ungdomsförening som dåvarande Högerpartiet lät skapa efter att deras ursprungliga hade antagit en nazistisk ideologi. Tankarna ska dras åt rätt håll.

När dammet slutligen lagt sig får man väl säga att vi nu har två former av nationalism i Sverige:

* Den sverigedemokratiska, som frammanar en bild av vältaliga byråkrater i kostym med en tämligen icke-transparent organisation, och
* Den mer hårdföra grenen, som har en öppnare stil men mer extrema åsikter.

Känslan jag fick när jag gjorde research inför detta inlägg var lite som att titta på de svenska kommunisterna på 70-talet. Det fanns ett mer salongsfähigt parti, VPK, och en disparat grupp av rörelser i ökande grad av extremism och galenskap. "Till vänster om oss är avgrunden" sade CH Hermansson och kanske Jimmie Åkesson kommer att säga något liknande framöver.

Huruvida DN-artikeln är alarmistisk eller inte tar jag inte ställning till på denna blogg, det får var och en avgöra själv, men tonen i inlägget torde avslöja var jag står personligen.

3 comments:

 1. Det där homoerotiska draget hos Kasselstrand et al har ju noterats flera gånger av andra, bland annat i SD-kretsar. Undrar om det kan vara influerat av någon sorts "bromance"-manér från vissa amerikanska kretsar av unga, snygga, vältränade och vältaliga män med en stolt antifeministisk hållning?

  ReplyDelete
 2. Det är tänkbart - jag märker definitivt mer inflytande från amerikansk kultur i de här kretsarna snarare än någon europeisk dito vilket man kanske skulle kunna vänta sig. Sedan tycker jag, men det är kanske på aningen bräckligare grund, att stilen på SD:s ledning gått från rebeller till mer östtysk dito. Jomshof är den perfekte politbyråmedlemmen.

  ReplyDelete
 3. Hej Wukke,

  Det är jag som påstod i blogginlägget om Identitär Idé du länkat till att herr Kasselstrand nog syntes på den högerradikala konferensen. Jag skulle förvisso inte i domstol kunna gå ed på att det var Kasselstrand jag såg men är hyfsat säker på att det var han.

  Jag håller med om att det skulle vara lite märkligt om han tog risken att visa sig där men han har ju egentligen inte några andra kompisar utanför SDU att hänga med längre så det skulle ändå inte vara jättemärkligt.

  Om man ska våga sig på lite spekulationer så är en möjlighet, som kan vara anledningen till att DN:s utsända inte sett honom, att Kasselstrand enbart var där en kortare stund i början ty det var då jag såg honom eller hans eventuelle dubbelgångare. I högerextrema podcasten Ingrid och Conrad berättade Daniel Friberg att det inledningsvis blev konflikt med lokaluthyrarna när det gick upp för dem vilka som var där. Kanske valde Kasselstrand då att sjappa för att inte hamna i tråkigheter.

  ReplyDelete