![]() |
"Kina kan säga nej", utgiven 1994 |
Även om det styrande kommunistpartiet ofta använder sig av nationalistisk retorik går de flesta nationalister inte i partiets ledband, utan har ofta rentav en negativ syn på regeringen, som de anser som alltför mjuk. Denna kritik har mildrats något under president Xi Jinping men finns hela tiden latent, och numera är det ofta det kinesiska utrikesdepartementet man riktar in sig på. Kinesisk nationalism är såtillvida också intressant i det att den är en de mer kritiska rösterna som faktiskt är tillåtna.
WeChat, eller Weixin som den heter på kinesiska, har etablerats som den huvudsakliga sociala plattformen i landet, och här finns förstås åtskilliga nationalistiska sidor. Min favorit på sistone har varit "真相内幕揭秘" (ungefär Den inre sanningen avslöjas) och på titeln skulle man kunna tro att det rör sig om en konspirationssida, men framförallt handlar det om ryktesartiklar och ideologiska stridsskrifter. Här är några rubriker från de senaste dagarna:
- Vem förstörde Mao Zedongs värld?
- Bara under Maos era fanns det så hederliga ämbetsmän
- Chockerande: Generalmajor i Befrielsearmén [Kinas armé] avslöjar tre amerikanska knep för att krossa Kina
- Dagens japanska porrstjärnor är framtiden för Kinas nätkändisar!
- Människor som älskar Mao Zedong är osjälviska, rena, moraliska och storslagna människor
Artikeln om japanska porrskådisar, för att ta ett exempel, beskriver först hur den japanska porrscenen ska ha utvecklats i stormsteg under den ekonomiska stagnation som drabbade landet på början av 80-talet, och sedan spreds över världen via internet. Hur det än är med den saken så noterar man sedan att allt fler kinesiska internetfenomen sprids via enskilda personer som publicerar videor. Artikelförfattarens slutkläm är upprörd:
"Framgångarna för japansk porr har inte räddat den japanska ekonomin, utan snarare förstört hela dess folk. Likt narkotika har den brutit ned detta folkslag och gjort att det inte kan kontrollera sig självt! (...) Om ett folkslag framförallt ger upphov till inneboende män och slampiga kvinnor, eller anser att det inte finns något skamligt i att män är torskar och kvinnor horor, då kommer det definitivt att gå under!"
Nationalism hänger ofta ihop med konservatism, vilket ovanstående citat är ett tecken på. Trots att Japan framställs som så försvagat förhindrar det dock inte att man i andra inlägg varnar för hur hotfullt landet är. För många är det ingen skillnad mellan det fascistiska Japan anno 1945 och dagens land, och att ens åka som turist till landet är ett tecken på bristande patriotism, ja rent av förräderi. Bilden nedanför finns under ett inlägg om kinesiska turister som sedan utvecklas till en lång lista över alla övergrepp den japanska invasionen ledde till. Hatet har en väldigt speciell stil, och texten lyder i översättning:
"Hantlangare
Se ditt fjäskande leende
[hur du] bockar och bugar
Du har glömt
att de odjur som står framför dig
är de som mördade dina förfäder
förgrep sig på din mor
stal dina tillgångar
- den svurne fienden"
Ett underhållande faktum är att alla sidor på WeChat måste ta till vissa knep för att komma undan automatiserad censur. Även den nationalistiska sidan stavar konsekvent Kommunistpartiet ungefär som "Kommu-nist-parti-et" för att inläggen ska gå igenom.
Efter ett tag blir det lite tröttsamt att läsa sidan, framförallt pga de många utropstecknen och att kineser antigen framställs som supermänniskor jämfört med världens andra folk eller som eländiga veklingar som saknar den rätta nationalistiska andan. Och jag förstår efter ett tag att Mao verkligen var en gud. Men i mindre doser kan kinesisk nationalism onekligen liva upp dagen en aning.
Haha, sällan man ser såpass poetiskt hat.
ReplyDeleteJag som inte är så insatt i Kinas politiska liv tyckte för övrigt helgens djuplodande reportage i DN om Xi Jinping var väldigt läsvärt. I alla fall på vissa sätt verkar han ju vara något av en ny Mao.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/xi-jinping-maktigast-sedan-mao/
Hmm, intressant artikel. Skickligt att få kontakt med flera giganter inom den kinesiska intelligentsian. Sedan delar jag inte alla hans slutsatser. Jag har varit skeptisk mot uppfattningen att Xi är så mäktig som det påstås, framförallt pga de ganska konstiga kursändringarna i ekonomisk politik under kort tid (vilket jag tolkar som att två jämnstarka block står emot varandra), och det är föga troligt att artikeln på CCDI:s hemsida är dold kritik mot Xi av olika anledningar. Men eftersom det är väldigt svårt att veta exakt vad som pågår har pekinologin närmast blivit som att spå i stjärnorna, eller varför inte kaffesump. :-)
DeleteJag funderar på att skriva ett inlägg om Xi Jinping framöver. Tyvärr har den gamla kampanjen att kalla honom "farbror Xi" upphört, annars var det det jag hade tänkt fokusera på.